Electrical Engineering
Coaching van technische professionals

Welkom op de website van Nico van Haastrecht – Engineering en Coaching. De website waar je kunt lezen over hoe ik werk, met wat voor vragen je bij mij terecht kunt en wat voor diensten ik lever. Nico van Haastrecht is mijn naam en de naam van mijn bedrijf, de naam van een zelfstandige professional die als elektrotechnisch ingenieur werkt in projecten voor de nieuwbouw of renovatie van industriële installaties. In deze projecten ben ik verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de elektrotechnische installaties.

Nico van Haastrecht heeft ruim 35 jaar ervaring in de engineering van industriële installaties voor de polymeer-, petrochemische-, raffinage- olie en gas, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, energiecentrales, drinkwatervoorzieningen en hoogspanningsstations. Het werkgebied is internationaal.

Naast mijn ingenieurswerk bied ik ook andere diensten aan zoals coaching van technische professionals. Hierover kun je meer lezen bij werkgebieden.

Over Nico van Haastrecht

Nico is in 1958 in Nieuwe Wetering geboren en is samen met zijn twee broers opgegroeid in Oude Wetering en Roelofarendsveen. Nico heeft elektrotechniek gestudeerd aan de LTS in Oude Wetering, het MSG in Leiden en zijn studie afgerond bij het PBNA in Arnhem. Hij woont nu met zijn vrouw in Oegstgeest en is vader van 3 (volwassen) kinderen.

Nico is een man met veel plezier in het leven. Hij is actief betrokken met de mensen om hem heen en staat met beide benen stevig in de maatschappij. Hij is niet alleen betrokken bij de projecten waar hij aan werkt maar ook met het team en toeleveranciers. Hij is een echte ‘team player’ die weet dat hij onderdeel van een groter geheel is en dat zijn bijdrage net zo belangrijk is als die van alle andere teamleden – en vooral dat hij het niet alleen kan. Hij is nauwkeurig, overziet het geheel met daarbij oog voor de details.

“Het is mijn verantwoordelijkheid om een zo hoog mogelijke kwaliteit te leveren in mijn werk” is wat hij niet alleen zegt maar ook uitstraalt en levert in zijn werk. Door zijn open en uitnodigende wijze van communiceren, door te waarderen van wat er goed gaat en door te benoemen wat de samenwerking belemmert, biedt hij een inspirerende omgeving aan waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd kan voelen.

Zijn levens- en werkervaring, zijn liefde voor de medemens en zijn vak, maken samenwerken met hem een aangename ervaring.

Werkgebieden

ELEKTROTECHNIEK

Nico van Haastrecht is specialist in het ontwerpen van hoogspannings- en laagspan-ningsinstallaties voor de industrie en hoogspanningsschakelstations.

De diensten die Nico levert zijn onder andere:

 • Advies voor nieuwbouw of aanpassen/uitbreiden van bestaande installaties.
 • Concept, basic en detail ontwerp.
 • Uitvoeringsbegeleiding
 • Afname inspecties bij leveranciers FAT
 • Eindinspecties op de bouwplaats (SAT)
 • Interim project engineering/management.
 • Elektrische systeemstudies in Vison en Etap software

De industrieën en bedrijfstakken waarin Nico van Haastrecht ervaring mee heeft zijn de polymeer-, petrochemische-, raffinage- olie en gas industrie, de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, met energiecentrales, drinkwatervoorzieningen en hoog-spanning schakelstations.

ERVARING

Het ontwerpen van elektrotechnische installaties
 • Laagspanning- en hoogspanning onderstations
 • Secundaire installaties voor hoogspanning onderstations
 • Laagspanning en hoogspanning motoraandrijvingen
 • Snelheid geregelde motor aandrijvingen (VSD) en soft starters
 • Noodstroom en eigen bedrijf generatorsystemen.
 • Verlichting en aardingsinstallaties
 • Noodstroomvoorzieningen en UPS systemen
 • Kabelbaaninstallaties
 • Netwerk-, kabel- en verlichtingsberekeningen
 • ATEX zone-indeling documentatie
 • Elektrische heat tracing installaties
 • Telecommunicatie installaties
 • Instrumentatie installaties
 • Constructie begeleiding en uitvoering
verantwoordelijkheid voor de diverse aspecten van het elektrotechnis ontwerp

De commerciële en technische inhoud van de elektrotechnische installatieontwerpen van grote multidisciplinaire internationale projecten

 • Conceptueel- en detailontwerp en voor de realisatie
 • Inkoop van elektrische componenten zoals HS en LS Schakelverdeelkasten, MCC’s, transformatoren, VSD’s, motoren, verlichtingsarmaturen, installatie materiaal, UPS systemen, kabels en bus-ducts
 • Uitbesteding van installatiewerk aan aannemers
 • Uitbesteding van detail ontwerp aan aannemers
Ruime kennis van nationale en internationale normen
 • NEN, IEC, NBN, DIN, DNV, NOR-SOK, NFPA en IEEE
 • CE-markering: Machinerichtlijn, laagspanningsrichtlijn, EMC, ATEX
 • Bedrijfsvoering van elektrische installaties voor laag- en hoogspanning
Coördinatie van d.m.v. (sub)contracting uitgegeven werkzaamheden
 • Engineering en design (o.a. offshore outsourcing)
 • Installatie werk inclusief het opvolgen en begeleiden van aannemers tijdens de constructiefase
Leidinggeven aan een team van professionals op project- en afdelingsniveau
 • Lead Engineer verantwoordelijk voor het elektrotechnische ontwerp van het project in samenwerking met ingenieurs en tekenaar-ontwerpers zowel in de eigen organisatie als ook in andere kantoren en of bedrijven.
 • Projectleider verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van elektrotechnische en instrumentatie installaties.
 • Afdelingsmanager elektrotechniek voor een team van 20+ medewerkers

Teamwerk

Waar ik voor sta is om in een open relatie samen te werken met iedereen in het projectteam en zodoende van elkaar te leren. Zo bouwen we  teams waarin verantwoordelijkheid een vanzelfsprekenheid is en gezamenlijk door iedereen gedragen wordt.

COACHING

Nico van Haastrecht verzorgt coaching voor technische professionals in loopbaan vraagstukken zoals:

 • Begeleiding bij het veranderen van functie of werkgever
 • Ondersteuning bij het optimaliseren van werkprocessen en het functioneren van werknemers in teams
 • Begeleiding in het samenwerken in projecten
 • Hulp bij het maken van een professioneel CV

KWALITEIT

Bij Nico van Haastrecht staat een persoonlijk contact met u als klant voorop. Dit is de basis voor een plezierige en efficiënte samenwerking waarbij kwaliteit vanzelfsprekend voorop staat.

Nico van Haastrecht maakt duidelijke afspraken en bespreekt deze samen met u als klant. Regelmatig overleg en heldere voortgangsrapportage tijdens de uitvoering van het project zijn een onlosmakelijk onderdeel van de overeenkomst. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen op tijd gesignaleerd worden en in onderlinge afstemming aangepast worden.

Klanten en Projecten

KLANTEN EN PROJECTEN

 

G.I. Dynamics

G.I. DYNAMICS

Onder andere verantwoordelijk voor de FEED van de elektrotechnische installaties voor de Advanced Methanol Amsterdam (AMA) fabriek, de stroomvoorziening voor AMA, de basic design voor de Pelletizer fabriek die de grondstof levert voor AMA en voor de basic design van de Advanced Methanol Rotterdam (AMR) fabriek.

TecForce, voorheen Tequia

Via TecForce is Nico van Haastrecht momenteel werkzaam voor Technip Energies in Zoetermeer.

Als electrotechnisch ingenieur betrokken bij de ontwikkeling van waterstof elektrolyse fabrieken in Nederland en specifiek verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrische energie voorziening hiervoor. Daarnaast onder andere verantwoordelijk voor de engineering  van de elektrische installaties voor de Bio Diesel fabriek DSL-01 van SkyNRG in Delfzijl (FEED), de integratie van een stoomturbine generator en een gasturbine generator in de elektrische installaties van de klant voor respectievelijk HPCL in India en MOC in Thailand, het ontwerp van de elektrische installaties voor een raffinaderij renovatie voor HES in Duitsland.

Iv Industrie

Onder andere verantwoordelijk voor elektrotechnische en instrumentatie projecten voor Friesland Campina in Veghel en Borculo, KLK KOLB Specialties Netherlands B.V. Delden, Vreugdenhil Gorinchem en Parenco in Renkum.

Iv Offshore en Energie

Verantwoordelijk voor de elektrische installaties van het Conwy platform in de Oost Ierse zee en

Dolwin Alpha en Helwin Beta – offshore AC/DC-omvormer stations voor installatie op het Duitse deel van de Noordzee voor het aansluiten van de windparken op zee. Verantwoordelijk voor de eletektrotechnische installaties voor de hulp installaties op het platform inclusief eigen opwekking op 10kV niveau.

Clafis

Voor Ventolines in Almere verantwoorelijk voor de kwaliteitscontrole tijdens de bouw van het 110kV hoogspanningsstation van het Westermeer windpark. Het Westermeer windpark is onderdeel van het Windpark Noordoostpolder.

Focus Engineering

BiLFINGER Tebodin in Hengelo: verantwoordelijk voor het ontwerp van de elektrische installaties voor een project bij Urenco Almelo.

Interim Electrical Engineer bij het voormalige Flowserve pompen in Hengelo.

Royal HaskoningDHV

Verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering van de gebouw gebonden elektro-technische installaties van de uitbereiding van de Twence afvalverbrandingsinstallaties (Project Twence Triade – 3e lijn).

IA-Elektrotechniek

Verantwoordelijk voor de elektrische installaties voor de nieuwbouw van de chloorfabriek Membraan-Elektrolysebedrijf Delfzijl en voor het project PROUD, uitbreiding Zoutfabriek Delfzijl

Verantwoordelijk voor de secundaire installaties voor nieuwbouw van het TenneT, Californië 150kV transformatorstation

Adres

Simon van Ooststroomhof 78
2341 KG Oegstgeest
KvK nr: 08133866

Nico van Haastrecht © 2021